Kahoot It!

[Geschreven door Vincent – minor 2 deeltijdstudent]

Lessen snel en eenvoudig leuker maken? Lees dan deze handleiding over Kahoot!

Wat is Kahoot?

Kahoot is een tool waarmee je als leerkracht eenvoudig een klassikale quiz, test of evaluatie mee kan uitvoeren. Als leerkracht maak je bijvoorbeeld een quiz over het zojuist geleerde onderwerp, of een spel waarin de spelers (leerlingen) nieuw geleerde informatie in de juiste volgorde moeten zetten binnen een bepaalde tijd.

Zo een quiz of spel wordt geprojecteerd op het digibord/smartboard. Alle leerlingen spelen de quiz tegen elkaar en spelen direct op hun eigen apparaat. Dit kan een tablet, laptop, telefoon of pc zijn, zolang het apparaat maar verbonden is met het internet.

De quiz eindigt met een winnaar. De winnaar heeft de meeste vragen goed beantwoord en als snelste de antwoorden gegeven.

Waarom Kahoot op de basisschool?

  1. Je evalueert lessen op een leuke manier
  2. Je maakt leerlingen snel betrokken bij de les
  3. Het wedstrijdelement verhoogt de motivatie
  4. Directe feedback op gegeven antwoorden
  5. Het kost weinig tijd voor de leerkracht om het toe te passen
  6. Het activeren van voorkennis
  7. Het kost zeer weinig tijd om toe te passen
  8. Het enige dat er voor nodig is, is een internetverbinding en minimaal 1 ander apparaat

Hoe werkt het?

Stap A: Als leerkracht ga je naar www.getkahoot.com. Daar maak je snel en eenvoudig een (gratis) account aan. Je kunt daarna kiezen of je een enquête, quiz of spel wilt maken. In dit blog ga ik alleen in op het maken van een quiz.

Stap B: Zodra je links bovenin op het paarse vakje met ‘New K’ hebt geklikt krijg je het scherm met de keuze voor jouw Kahoot. Je klikt dan op ‘Quiz’. Dan zie je het volgende scherm:

Stap C: Je vult nu de titel in van het onderwerp van de quiz. Daaronder heb je de keuze om een korte beschrijving neer te zetten over het onderwerp van de quiz. Je kunt nog een plaatje toevoegen aan de titel van de quiz en eventueel de bronvermelding van de informatie in de quiz.

Stap D: Klik daarna op ‘OK, go’ en start het maken van de eerste vraag. Vul de vraag in en daaronder minimaal 2 antwoorden waarbij je aangeeft welk antwoord de goede moet zijn. Vul de tijd in die de leerling krijgt voor het beantwoorden en kies eventueel een bijpassend plaatje uit. Je kunt er ook voor kiezen om een filmpje van Youtube te uploaden (ja, da’s echt heel makkelijk) dat input geeft bij de vraag.

Stap E: Wanneer je alle vragen en antwoorden hebt gemaakt is de quiz klaar! Klik dan rechts bovenin op de groene knop ‘Save’, en daarna nog een keer rechts bovenin op de groene knop ‘I’m done’. nu is de quiz te spelen voor iedereen!

Stap F: Nu het spel gespeeld kan worden door de leerlingen, klik je op het spel ‘Play’. Kies voor de ‘Classis’ modus waarbij iedere leerling apart speelt of voor ‘Team Mode’ om de leerlingen als teams tegen elkaar te laten spelen. Nu kom je in het hoofscherm waarop je kunt zien wie er mee speelt. Bovenin staat de spelcode (Gamepin) die de leerlingen moeten invullen. Hierover meer in stap G.

Stap G: Laat de spelers naar http://www.kahoot.it gaan en laat ze de Game Pin intoetsen die bovenaan jouw scherm staat afgebeeld. Ook vullen zij hier de naam in. In dit voorbeeld is de Game Pin 706003. Als dit de leerlingen is gelukt zie je de namen van die leerlingen in jouw scherm staan! Als iedereen zich heeft aangemeld kan de quiz beginnen. Na de laatste vraag worden scores meteen afgebeeld op het hoofdscherm (digibord/smartboard). Als leerkracht kun je de scores daarna ook nog in Excel-bestand downloaden en uitprinten!

Voorbeeld video:

Maandag – Kahoot from Mamedia on Vimeo.

Geef een reactie