littleBits

[Geschreven door Marjolein – minor 2 deeltijdstudent]

Wat is LittleBits?
LittleBits is een tool die leerlingen kan helpen bij het proberen en het creëren van verschillende stappen in ontwerpen. Het daagt leerlingen uit om te proberen en te uit te vinden, maar ook om fouten te vinden en deze op te lossen. Net als bij een fout in een stroomcircuit is het de uitdaging om te zoeken naar de foute schakel en deze aan te passen zodat het werkt!
Net als bij een code in een website is het zoeken en proberen. Wat gebeurt er als ik deze koppel? Wat kan ik doen om dit te verbeteren of aan te passen? Kan ik nog iets toevoegen?

Waarom LittleBits?
Het is niet alleen leuk, maar het is uitdagend! Leerlingen moeten verder kijken en niet alleen na maken. Zelf bedenken en uitvinden is de leidraad, natuurlijk kan je beginnen met namaken.
Maar Littlebits nodigt de leerlingen uit om verder te gaan, te proberen en te onderzoeken, wat kan leiden tot uitvinden.

Wat heb je nodig?

 • De LittleBits set (Deluxe kit)
 • 9 Volt batterijen (reserve is altijd fijn).
 • Daarnaast kan je huis, tuin en keuken materialen gebruiken.

Het laatste puntje zijn de materialen die de leerlingen gebruiken om hun creatie ‘tot leven te wekken’. De kit zelf zorgt wel voor uitdaging, maar kunnen ze deze materialen gebruiken om andere materialen de manipuleren? Hier ligt de volgende uitdaging.

Hoe werkt het?
Je begint met het verzamelen van de materialen. Er zijn verschillende soorten LittleBits, deze zijn aangeduid met een kleur.
Blauw -> Stroom/ hoofdschakelaar
Roze -> Verschillende soorten schakelaars
Oranje -> Verbindingen
Groen -> Actie/ Resultaat
Paars -> Accessoires

De accessoires

De accessoires zijn om de acties en de verbindingen te veranderen, maar ook om te kijken waar wat er gebeurd als je de instellingen iets aanpast. Wat wel belangrijk is om te weten, de schroevendraaiers die erbij zitten om de gevoeligheid en de instellingen aan te passen zijn van plastic, hier moet dus voorzichtig mee worden omgegaan.

Stap 1 – Hoofdschakelaar
De eerste stap is om de 9Volt batterij aan de blauwe LittleBit te koppelen. Op de blauwe LittleBit zit een schakelaar. Dit is de zogenaamde hoofdschakelaar (net als in een huis). Hier zorg je voor dat er stroom op de LittleBits kan worden gezet en dat het er door heen stroomt.

Stap 2 – Schakelaar

De volgende stap is het verbinden van een schakelaar.
In de deluxe kit zitten de volgende schakelaars:

 1. Klassiek aan en uit knopje
 2. Dimmer
 3. Geluidsgevoelige schakelaar
 4. Pulse schakelaar (zendt korte stroompjes uit net als bij een hartslag)
 5. aftelschakelaar.

Kies een van deze schakelaars uit en plaats deze doormiddel van het magneetje op elkaar. Je kan ze gewoon aan elkaar klikken op deze manier. Je weet ook meteen of je het goed houdt, door de noord en zuid zijdens van een magneet.

Stap 3 – Verbindingen
Daarna kan je kiezen voor een verbinding. Deze kan je ook overslaan, maar je kan op deze manier ook meerdere acties tegelijkertijd in actie zetten. Deze verbindingen zijn te vergelijken met een stroomkring voor een lampje.

Stap 4 – Actie
Als laatste voeg je de actie toe. Hier kan je verschillende kiezen. Ook in de deluxe kit zitten ook weer verschillende soorten, namelijk:

 1. servo motor.
 2. RGB led lichtje (Rood-Groen-Blauw)
 3. Lichtsnoer
 4. Buzzer
 5. Roteermotor.

Deze laatste stap zorgt ervoor dat je stroomkring/ code een actie laat zien. Dit kan dus variëren met welke actie jij hebt afgesloten.
Deze acties kan je gebruiken om met de ‘huis, tuin en keukenspullen’ de acties te vergroten.

Stap 6 – Uitvinden
De laatste stap bij het kennismaken met de LittleBits is proberen.
Trial and Error. Probeer het uit, vind uit, zoek uit, simpelweg gewoon aan de slag gaan.

Wat nog meer?
Je kan verschillende dingen maken met de LittleBits, hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet waar materialen worden gebruikt uit onder andere de Deluxe kit, maar ook door gebruik te maken van de eerder genoemde huis, tuin en keukenspullen.
In deze filmpjes wordt een idee gegeven wat je er allemaal mee kan. Er zijn veel verschillende soorten Littlebits set te verkrijgen, hierdoor kunnen sommige dingen niet met deze set gemaakt worden, maar het geeft je een idee.

Veel plezier met het worden van een uitvinder!

Geef een reactie