Beroepstaak 2 – ICT Basisvaardigheden

Digitale geletterdheid is een belangrijke term die je goed moet onthouden. Digitale geletterdheid omvat een aantal deelgebieden:

  1. Informatievaardigheden
  2. Mediawijsheid
  3. ICT-Basisvaardigheden
  4. Computational Thinking

Op deze pagina gaat het over ICT-Basisvaardigheden. 


Digibord

Elke leerkracht moet weten om te kunnen gaan met het Digibord. De meeste lokalen zijn inmiddels voorzien van digiborden en omdat het niet te voorzien is in welk klaslokaal de student stage komt lopen, is het handig om kennis te nemen van een aantal Digibord-tools zoals Prowise, Gynzy en Class

Prowise

Heb je nog geen account dan kun je deze aanmaken via https://account.prowise.com/register/

Nadat je je account hebt aangemaakt en hebt geactiveerd via de ontvangen e-mail, kun je Presenter starten via https://presenter10.prowise.com/

Tijdens het college krijg je basisvaardigheden uitgelegd. Tijdens de vierde bijeenkomst worden deze vaardigheden verder uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. 

Gynzy

Een ander veelgebruikt pakket is Gynzy, leer ook hier mee te werken om te ontdekken welke digibordsoftware jouw voorkeur verdient. 

Allereerst dien je jezelf te registeren via https://accounts.gynzy.com/register/

Kies op dit scherm voor Student en selecteer de Hogeschool IPABO Amsterdam/Alkmaar. Gebruik je studentnummer voor het e-mailadres. 

 

Flash

Beide webapplicaties hebben van meet af aan gewerkt met Flash. Flash staat er inmiddels bekend om dat het zodanig geprogrammeerd kan worden dat je misbruik kunt maken van iemands computer. Om die reden zal de ondersteuning van Flash in december 2020 komen te vervallen. In de tussentijd zorgt elk zichzelf gerespecteerde softwareontwerper dat een alternatief wordt/is ontwikkeld.

ClassRoomScreen

Als laatste is er de ClassRoomScreen. Laurens Koppers is leerkracht in Nederland en wilde een eigen website met gereedschappen voor het Digibord maken. Deze site is te bereiken via https://classroomscreen.com

Microsoft Word

Ik heb een groot deel van het ingeleverde werk van beroepstaak 1 periode 2 bekeken om te ontdekken wat de studenten van nu weten over Microsoft Word en bronvermelding, automatisch inhoudsopgave creëren, etc. Wederom zie ik de kennis van studenten naar beneden gaat. Microsoft Word

Ik zie heel vaak handgemaakte inhoudsopgaven staan. De bronvermelding laat te wensen over en ook de opmaak van het document kan veel beter. Tijdens het derde college wordt er een voorbeeld gegeven en ik laat je zien waar je allemaal op moet/kunt letten.

E-Mail

Het is handig om te weten waar alle opties zitten als je e-mail wilt versturen. Ook het gebruik van de CC en de BCC wordt toegelicht. Tevens het toevoegen van een automatisch handtekening. 

 

Zo zijn er nog veel meer ICT-Basisvaardigheden die je als leerkracht moet bezitten. Het werken met video, monteren van video. Het maken van foto’s en het correct toepassen van de privacyregels. 

Geef een reactie