Beroepstaak 1 – Informatievaardigheden

Beelden van Onderwijs

Dat is het thema van de eerste periode: beelden van onderwijs. Wat kun jij vinden en verzamelen als het gaat om beelden die te maken hebben met het onderwijs. Ben jij als student in het bezit van goede informatievaardigheden dan zul je sneller en makkelijker de informatie weten te vinden die je nodig hebt. Daar gaat het eerste college over.

Informatievaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om op een efficiënte manier informatie te zoeken, te selecteren en op een kritische en ethische wijze te gebruiken. (Bron: wikipedia)

Digitale geletterdheid is een belangrijke term die je goed moet onthouden. Digitale geletterdheid omvat een aantal deelgebieden:

  1. Informatievaardigheden
  2. Mediawijsheid
  3. ICT-Basisvaardigheden
  4. Computational Thinking

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-81a2294cbed7e6a5be85c850505edad1.jpg' }}

Google

De meeste internetgebruikers zoeken informatie op het internet door gebruik te maken van de zoekmachine Google. Per dag worden er ruim 3,5 miljard zoekopdrachten ingetoetst. Alleen…

… Google vindt niet alles dat op het internet is gepubliceerd. 

… bovendien zijn de eerste zoekresultaten veelal van websites die betalen om bovenaan te staan (reclame) in het zoekresultatenoverzicht of hun SEO (Search Engine Optimalisatie) goed onder controle hebben. 

… Google werkt onder andere ook met cookies en herkent je locatie waarop de zoekmachine de zoekresultaten samenstelt. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar ‘Grieks restaurant‘… grote kans dat de zoekresultatenlijst wordt aangevoerd door een restaurant uit de directe omgeving waar je de zoekopdracht uitvoert.

Goed zoeken is een kunst maar redelijk makkelijk te leren. Het is handig om meerdere synoniemen te weten voor het te zoeken onderwerp.

TIP! Bekijk ook deze supportpagina van Google om te leren hoe je zoekwoorden kunt uitbreiden met allerlei zoekoperators om adequater te zoeken naar informatie op het door Google geïndexeerde internet. https://support.google.com/websearch/answer/136861?hl=nl

Alternatieve Zoekmachines

Naast Google zijn er talrijke zoekmachines op het internet te vinden zoals BingIlse of zelfs Yahoo. Naast Google wordt DuckDuckGo ook vaak als zoekmachine aangeraden omdat je daar niet digitaal gevolgd wordt en de zoekmachine je privacy respecteert.

Onderstaande zoekmachines zijn geschikt voor met name kinderen. Probeer enkele van deze zoekmachines door te zoeken naar een onderwerp naar keuze. Heb je geen onderwerp? Probeer dan een aantal zoekwoorden te bedenken rondom het onderwerp ‘vulkanen’. Het werken vanuit een Mindmap verdient de voorkeur omdat op deze manier de te zoeken woorden duidelijk worden én je tevens kunt controleren wat je al weet van het onderwerp.

https://start.slimzoeken.nu

http://www.meestersipke.nl/

https://www.koekeltjes.nl

Uitdaging

Ben jij een kei in het zoeken van informatie op internet met behulp van Google? Kijk dan eens op http://agoogleaday.com Je kunt er elke dag een nieuwe zoekopdracht uitvoeren.

Ook voor basisschoolkinderen is er een dergelijke jaarlijkse wedstrijd. Kijk voor meer informatie op www.jeugdkrakercompetitie.nl

Lees de brochure brochure-slimmer-zoeken goed door, er staan zeer waardevolle tips in om kinderen te leren goed te zoeken naar informatie [bron].

Geef een reactie