Beroepstaak 1 – Mediawijsheid

De vorige bijeenkomst ging het over informatievaardigheden. Deze bijeenkomst gaat over Mediawijsheid. Maar wat is Mediawijsheid?

Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen. Mediawijsheid beoogt het mediabewustzijn te vergroten en een actieve en kritische houding ten opzichte van media te stimuleren.

Elke minuut gebeurt er een hoop op het internet. Via onderstaande afbeeldingen kun je een indruk krijgen wat er precies gebeurt.

 

 

Previous Next https://youtu.be/utRrM7lOBpw

Mediawijsheid 

Ik geef je een tip over een boek voor jezelf om bewust te worden van je eigen gedrag op het internet. Wat kunnen hackers met jouw data doen en op welke manier kun je jezelf beveiligen om het hen moeilijker te maken?

De Correspondent schreef al eens over dit boek “Komt een vrouw bij de hacker”. Het boek van Maria Genova beschrijft hoe redelijk eenvoudig het is voor een hacker om met de juiste tools de identiteit van een willekeurig persoon te stelen.

Steven Romet is daar een mooi voorbeeld van. Hij krijgt vrijwel dagelijks boetes, aanmaningen en brieven van officiële instanties nadat iemand zijn rijbewijs in een discotheek heeft gestolen. In korte tijd zetten criminelen 1.737 auto’s op zijn naam. Romet wordt opgepakt en brengt maanden in de gevangenis door. Hij kan simpelweg niet bewijzen dat hij met zijn uitkering geen 1.737 auto’s kan kopen. Hij kan de Rijksdienst voor het Wegverkeer er niet van overtuigen dat het onmogelijk is om nieuwe auto’s vanuit de gevangenis te registreren. De logica van een systeem blijkt sterker dan de logica van een individu. Zijn uitkering wordt stopgezet, want volgens de ambtenaar heeft iemand die in staat is zoveel auto’s te kopen geen uitkering meer nodig. Voordat de zaak definitief opgelost wordt, is Romet zeventien jaar verder, zeventien jaar vol angst en ellende. Pas in 2012 krijgt hij gerechtigheid van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Als slachtoffer van een ambtelijke dwaling ontvangt hij negenduizend euro schadevergoeding. Het ergste is dat je niet eens je rijbewijs hoeft te verliezen om slachtoffer van dit soort praktijken te worden. Er is een levendige internationale handel in kopietjes en die blijken even bruikbaar om fraude mee te plegen. Ik vraag me af hoeveel kopietjes van mijn paspoort en rijbewijs er rondslingeren. Hotels, autoverhuurbedrijven, overheidsinstellingen, banken, telefoonmaatschappijen: iedereen vraagt om een kopie. Op mijn paspoort staat een burgerservicenummer en tot voor kort wist ik niet eens dat ik het moet doorstrepen om fraude te voorkomen.

Tsja, wat heeft dit met onderwijs te maken zou je je kunnen afvragen… naar mijn idee: alles! Mediawijsheid betekent ook dat je zelf moet leren goed met je digitale identiteit om te gaan alvorens dit aan kinderen te leren hoe zij zichzelf het beste kunnen beveiligen/profileren op het internet.

Wist je dat?

 • kinderen via internet al minstens net zoveel reclame zien als via televisie?
 • veel onderzoekers stellen dat reclame de meest krachtige kunstvorm is op aarde?
 • achtjarige kinderen allemaal begrijpen wat reclame is, maar dat ze dan nog lang niet altijd iets kunnen herkennen als reclame?
 • meer dan 500 miljard dollar per jaar wordt uitgegeven aan reclame over de hele wereld?
 • kinderen die veel reclame zien voor ongezonde voeding ook een voorkeur krijgen voor ongezonde voeding, ongeacht het merk?
 • kinderen het veel moeilijker vinden om reclame te herkennen op internet dan op televisie?
 • er in sommige games ook heel veel reclame zit?
 • kinderen op de basisschool vaak al geld uitgeven via internet, bijvoorbeeld in online games? Bronnen: http://plazilla.com/page/4295006951/informatie-over-reclame
 • http://www.cjg.nl/basisschoolkind/media/adviezen-mediagebruik-kinderen

Tsja, wat heeft dit met onderwijs te maken zou je je kunnen afvragen… naar mijn idee: alles! Mediawijsheid betekent ook dat je zelf moet leren goed met je digitale identiteit om te gaan alvorens dit aan kinderen te leren hoe zij zichzelf het beste kunnen beveiligen/profileren op het internet.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I

Misleidende foto’s – Photoshop

Vrijwel elk gepubliceerde tijdschrift in de winkel bevat foto’s die eerst door de iemand van de redactie met behulp van Photoshop zijn bewerkt. Bij een groot aantal van die foto’s worden blunders gemaakt. Zie jij welke blunder er is gemaakt met onderstaande foto?

Bovenbouw

 1. Digiles met Donald Duck – Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid 2016 werd ‘Digiwijs met Donald Duck’ uitgegeven, inclusief een digiles
 2. (Whats)Happy – Maakt problemen met chatten (whatsappen) bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan
 3. Diploma Veilig Internet (DVI) – Lespakket voor de groepen 5 tot en met 8 over veilig internetgebruik
 4. Diploma Veilig Internet (DVI) – The Game – Een variant op bovenstaand lespakket in de vorm van een game
 5. Beroemd worden – KlasseTV heeft een lespakket voor groep 7 en 8 gelanceerd over beroemd zijn: wat komt er allemaal bij mijken en wat is de rol van auteursrecht hierin? Het pakket is te combineren met Auteursrecht ontdekken
 6. Auteursrecht ontdekken – Dit lespakket van KlasseTV neemt je verder mee in de wereld van auteursrecht: wat is auteursrecht en waarom bestaat het? En wat kun je er allemaal mee? Het pakket is te combineren met Beroemd worden

https://www.mediaenmaatschappij.nl/images/lesmaterialen/wifiwijs/Wifi%20in%20Duckstad.pdf

https://veiliginternetten.nl/media/medialibrary/2015/04/DigiDuck.pdf

Bron: https://www.mediawijsheid.nl/lesmateriaal/

Hieronder twee documentaires om je je te informeren over wat men met je telefoon zou kunnen doen of met een niet goed beveiligde computer. 

https://vimeo.com/191763814https://youtu.be/BGsw_l0tT10

Geef een reactie