Aan de studie
Weg met SOG, ga aan de
Welkom!
Als je deze pagina ziet dan ben je hoogstwaarschijnlijk hier naar toe verwezen door een docent of een medestudent. Of je hebt hem gevonden omdat je eigenlijk aan de studie moest… (Geintje).
Fijn dat je hier bent en lees onderstaande tekst om je wat ideeën te geven om misschien meer grip op je studie te krijgen.
De komende periode wordt onderstaande tekst nog meer uitgebreid of aangepast. Heb je tips, laat het weten (stefan@ictindeles.nl)
Kies en pas toe!
Hieronder staan enkele voorbeelden van manieren om grip te krijgen op je studeergedrag. Reken af met je saboteurs en ga aan die studie! Leer jezelf te focussen op het werk dat voor je ligt.
Uitstelgedrag
De meeste studenten die ik heb ontmoet gedurende mijn jaren als studiebegeleider hebben moeite om te beginnen met het maken van de verschillende opdrachten. In een aantal gevallen is de opdracht niet duidelijk voor de student of weet de student niet hoe de opdracht aangepakt moet worden. Het resultaat is dat er uitstelgedrag wordt vertoond. Studieontwijkendgedrag oftewel SOG. Hoe kan je hier mee omgaan?
Saboteurs
Het klinkt misschien raar om hier mee te beginnen maar aan de andere kant denk ik dat je het wel zou kunnen herkennen. Saboteurs zijn die dingen of personen die je van je werk houden. Dit kunnen bijvoorbeeld je smartphone zijn, die leuke serie op Netflix of dat vervelende level op je spelcomputer. In ieder geval iets waardoor jij wordt afgeleid. In zo’n situatie is het juist moeilijk om je te concentreren op je werk. Mij gaat het er om dat je bewust bent van welk uitstelgedrag jij vertoont en wat je vervolgens dat gaat doen? Wees er van bewust dat uitstelgedrag leidt tot studievertraging of zelf studiestaken (het stoppen van de studie). Het mooie nieuws is: jij kunt er iets aan doen. Hoe kan je bijvoorbeeld te werk gaan?
Techniek 1: De Pomodorotechniek
De Pomodorotechniek is een manier om grip te hebben op je studietijd en dit af te wisselen met korte pauzes. Gebruik hiervoor een digitale kookwekker waarmee je precies een periode van 25 minuten werkt aan een van de opdrachten. Zodra de wekker gaat neem je 3 minuten pauze. Hierna ga je weer 25 minuten aan de slag waarna je weer 3 minuten pauze neemt. Neem in totaal 4x zo’n periode inclusief korte pauze de tijd om geconcentreerd aan je werk te gaan. Hierna neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten. (Niet langer! Voorkom dat je terugvalt in de oude gewoonte om tijdens de lange pauze uitgebreid spelletjes te spelen of een aflevering van Pretty Little Liars te bekijken…).
Voorbeeldschema:
25 minuten werken
3 minuten pauze
25 minuten werken
3 minuten pauze
25 minuten werken
3 minuten pauze
25 minuten werken
15-30 minuten pauze en begin hierna overnieuw.
Techniek 2: Kan Ban
De Kan Ban (van het Japanse kan ‘visueel’ en ban ‘kaart of bord’) is een manier om het inzichtelijk wat je nog moet doen, waar je mee bezig bent en wat je klaar hebt.
Hieronder zie je een voorbeeld. De student waarvan ik deze foto kreeg heeft een heel groot stuk papier gebruikt. Je kunt ook denken aan een behangrol. Voordeel van zo’n bord is ook dat familieleden kunnen zien waar jij mee bezig bent. Dan hoef je ook niet allemaal vragen te beantwoorden.
Alle uit te voeren opdrachten zijn op losse post-its geschreven en opgeplakt. Deze opdrachten stonden eerst in de kolom ‘To Do’. Zodra je een opdracht start wordt die post-it in de kolom ‘working on it’ geplakt. Is de opdracht afgerond, dan plak je hem in de kolom ‘ Done!’.
Het ‘?’ wordt gebruikt als je de opdracht niet begrijpt. De volgende keer dat je weer op de opleiding bent neem je de post-it mee en vraag je om verduidelijking.
Dit bord is van een tweedejaars student van de iPabo.
Op Youtube staan diverse filmpjes van studenten die aan het studeren zijn, dit kan motiverend werken. Zodra je teveel afgeleid wordt, meteen er mee stoppen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n filmpje. Wil je zelf een ander filmpje kiezen tijdens het studeren en op die manier gemotiveerd raken, klik dan op deze link om een aantal voorbeelden te zien.
https://youtu.be/dmDbesougG0
Studietip
Heb jij een studietip dat je wilt delen met de andere bezoekers van deze pagina, vul dan onderstaand formulier in en ik zorg ervoor dat jouw tip wordt gepubliceerd!
Gebruikte bronnen: