Er bestaan verschillende manieren om een begripsclip te maken met professionele videobewerkingssoftware zoals Final Cut Pro of Davinci Resolve. Op deze pagina vind je uitleg hoe je dit met PowerPoint kunt doen.

Een begripsclip is een kort videofragment waarin een begrip wordt uitgelegd. Deze begripsclip moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Een duidelijke titel zodat men weet waar de begripsclip over gaat.
  • Jouw voornaam, jaartal en klas (de achternaam kan vanwege AVG achterwege worden gelaten)
  • Een overzicht van alle gebruikte bronnen waarop je de inhoud hebt gebaseerd.

Je leert PowerPoint op een andere manier in te zetten, de informatie goed en doordacht te presenteren op de verschillende dia’s die nodig zijn de inhoud over te kunnen dragen. Daarnaast leer je hoe je de dia’s van je PowerPoint kunt inspreken en hoe je van een volledige presentatie een filmpje maakt om vervolgens te delen met je groepsgenoten. Heb je überhaupt moeite met PowerPoint en weet je niet de basis van PowerPoint, geef het dan aan bij de ICT-docent (Marco of Stefan).

In deze beschrijving gaan we ervan uit dat je beschikt over PowerPoint. Maak een PowerPoint zoals je die, hopelijk, gewend bent te maken en verdeel de gevonden informatie over de dia’s en denk na over een opbouw om de informatie adequaat over te brengen.

Startscherm PowerPoint

Start PowerPoint en stel je presentatie samen waarbij je let op de volgende tips:

Tip 1: Vermijd teveel informatie op een dia

Tip 2: Maak gebruik van sterk visueel materiaal

Tip 3: Gebruik zo weinig mogelijk kleuren in de tekst

Tip 4: Zorg voor eenvoud in je presentatie

Tip 5: Zorg voor een duidelijk leesbaar lettertype

Tip 6: Liever veel beelden waar je het verhaal bij vertelt dan veel tekst

Tip 7: Vermijd spellingfouten

Tip 8: Beperk het gebruik van animaties


Nadat je je presentatie volledig en compleet hebt gemaakt komt het moment om elke dia van gesproken tekst te voorzien. Ik raad je aan om alleen audio te gebruiken en niet jezelf ook daarbij te filmen.

Klik op Opnemen in de menubalk en selecteer Opnemen vanaf begin

Bedenk goed wat je per dia wilt vertellen om je verhaal compleet te maken. Om je daarbij te helpen is het raadzaam per dia te noteren in de Notitiepagina wat je wilt vertellen als je straks de presentatie gaat opnemen.

Klik op Beeld en dan Notities. Onderaan de dia verschijnt de mogelijkheid om tekst toe te voegen in de zogenaamde notitiepagina.

Het Opnemen-venster

Verken de verschillende opties in het opnemen-venster. Klik bijvoorbeeld op Weergaven om te wisselen tussen de verschillende beelden. Zorg ervoor dat je videocamera uitstaat als je de uiteindelijke opname gaat starten.

Opnemen van video/audio

Heb je een foutje gemaakt dan kun je die specifieke dia opnieuw voorzien van een opname door het icoon (zoals hierboven) aan te klikken en de keuze ‘Op huidige dia’ aan te klikken. Let hierop dat je niet per ongeluk op ‘Op alle dia’s’ aanklikt. In dat geval zullen alle reeds opgenomen geluidsopnamen op de andere dia’s worden verwijderd. In het voorbeeld hierboven zie je een streep door het camera-symbool ten teken dat de videocamera uitstaat.

Nu ga je per dia een geluidsfragment inspreken. Sla de PowerPoint ook met enige regelmaat op zodat je je werk niet voor niets hebt gedaan. Met de sneltoets CTRL-S kun je je werk tussentijds opslaan.

De werkbalk voor tekenen, laseraanwijzer en arceren

Je kunt tijdens de presentatie ook woorden of afbeeldingen aanwijzen met de laserpoint (helemaal rechts op de werkbalk). Je kunt ook omcirkelen of iets tekenen met behulp van de pen en gekozen kleur. Wil je alle aantekeningen van je dia verwijderen, klik dan met rechts en kies Aanwijzeropties en vervolgens Alle inkt van dia verwijderen.

Klaar? Alles gecontroleerd? Dan is het tijd om de presentatie om te zetten naar een video.

Selecteer in het menu Opnemen de optie Exporteren naar video
Klik op Video Exporteren om het proces te starten en de video wordt gemaakt.

Wil je de video ergens anders plaatsen (via de knop Bladeren) of andere opties aanpassen via de knop Export aanpassen.

De knop Bladeren brengt je hierboven en je kunt dan de plek selecteren waar je de video wilt opslaan.
De knop Export aanpassen zorgt ervoor dat je wat extra keuzes kunt instellen.
Zoals de kwaliteit van de video (Full HD / Ultra HD / HD of Standaard. Aangeraden wordt Full HD.
De dia’s zonder ingesproken tekst worden standaard 5 seconden in beeld gebracht.

Gebruikte bronnen:

Gebruikte bronnen:

https://support.microsoft.com/nl-nl/office/een-diavoorstelling-opnemen-met-gesproken-tekst-en-tijdsinstellingen-voor-dia-s-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c#OfficeVersion=Office_2013_-_2019

10 tips voor een goede PowerPoint presentatie

7 tips voor een goede powerpoint presentatie